Kınada Ne Giyilir?

2024-06-11

Türk gelenekleri arasında bulunan kınada ne giyilir? Ortama uyum sağlamak için bilinmesi gereken konular arasında bulunur. Giyim konusu kınaya davetli veya ev sahibi olarak katılacak kişilere bağlı olarak değişir. Ayrıca bir konsept belirlenmişse ona uygun giyinmek doğru tercih olur. Kına gecelerinde neler giyebileceğine dair detaylar aşağıdadır;

Kınada Gelin Ne Giyer?

Kına gecelerinin düzenlenme sebebi evlilik yoluna girilmiş olmasıdır. Bu nedenle kına gecesinde en çok gelinin giyecekleri dikkat çeker. Bunun için gelinin gecenin önemine uygun şekilde giyinmesi şarttır. 
Kınada gelinlerin giyebilecekleri kıyafetler ise şunlardır;

  • Bindallı
  • Kaftan
  • Şalvar takımı
  • Abiye
  • Kınalık

Bu kıyafetlerde genellikle kırmızı ve bordo tonları ağırlıklı olarak görülür. Bu renkler dışında gelinin abiye ve diğer kıyafetlerinin renklerini kendi zevkine göre belirlemesi mümkündür.

Kınada Gelinin Arkadaşları Ne Giyer?

Kınada gelinin arkadaşları giyecekleri kıyafet önem taşır. Özellikle kına yakılma anında ritüele uygun giyinmiş olmaları şarttır. Gelin kına töreni için kaftan tercih etmişse gelin arkadaşlarının bindallı ismi verilen kıyafetleri giymeleri gerekir. 
Gelinin kaftanı kırmızı renkse arkadaşlarının yeşil, mavi, mor, bej veya bordo renkleri tercih etmelidir. Bindallı dışında gelinin arkadaşlarının şık abiye ve elbiseleri giyerek kınaya katılmaları gerekir. Kına için konsept belirlenmişse o konsepte uygun renkte abiyeleri tercih etmeleri önemlidir.

Kınada Nasıl Abiye Giyilir?

Kınada giyilebilecek kıyafetler arasında abiyeler bulunur. Abiye giyecek misafirlerin ya da gelinin arkadaşlarının vücut yapılarına uygun olan modeli seçmeleri önemlidir. Böylelikle ömür boyu hatırlanacak fotoğraflarda güzel görünme imkanı elde ederler. 
Abiyelerin uzun, kısa veya fırfırlı gibi detaylarla süslenmiş olması mümkündür. Bunun dışında işleme, boncuk ve desen detaylarıyla elbiseye şık görünüm kazandırılmış olabilir. Gelinin arkadaşı olarak kınaya katılacak kişilerin 2-3 abiyeye sahip olmaları gerekir. 

Böylelikle gece boyunca belirli aralıklarla abiye değişimi yapabilirler. Abiyelerin renkleri ise modaya ve zevklerine uygun olarak değişebilir. Ancak renk konusunda gelinin tercihlerinin aynısını kullanmamaya özen göstermeleri gerekir.

Kınada Gelinin Annesi Ne Giyer?

Kına gecelerinde gelinin annesinin giyimi de dikkat çeker. Bu nedenle şık bir şalvar takımı veya anne abiyesi tercih etmeleri güzel tercih olur. Renk olarak ise siyah, lacivert, kahverengi veya bordo gibi koyu tonlar tercih edilir.
Kına gecelerinde gelinin annesinin dünürü ile aynı kıyafeti giymesi mümkündür. Bu durumda ortak karar verilerek abiye, şalvar takımı veya elbise satın alınması gerekir. Tercih edilecek modelin şık, dikkat çekici ve kına konseptine uygun olmasına özen gösterilmelidir.