Salaş Giyim Tarzına Ne Denir?

2022-11-25

salaş giyim tarzına ne denir

Salaş giyim özellikle son dönemde en çok adını duyduğumuz kıyafet stillerinin başında yer alıyor. Hemen tüm yaş gruplarında görmeye başladığımız bu akımın temelleri büyük oranda Viktorya dönemine dayanıyor. Bu dönemde, daha düşük gelirli grupların kıyafet stillerini kendilerine uyarlayan üst tabakadan insanlar bir anlamda yeni bir giyim tarzı oluşturmuş oldu. Eski görünen ve de tam bir uyum içerisinde olmayan farklı kumaşların kullanıldığı farklı parçalar, salaş giyim modasını yarattı.  Çekici ve farklı olduğuna inanılan bu giyim tarzı Viktorya döneminin sona ermesiyle bir süreliğine unutulsa da İngiliz moda tasarımcısı Rachel Ashwell sayesinde 1990'larda gündeme yeniden geldi. 20. Yüzyıl sonlarında özellikle bir grup sanatçı tarafından sahnelerde kullanılmaya başladı. Rihanna ya da Nicole Richie gibi ünlüler, salaş giyim tarzları ve kullandıkları farklı aksesuarlar ile uzun bir süre konuşuldu.

Salaş giyim; vintage giyim ya da ikinci el mağaza şıklığı gibi farklı isimlerle anılabiliyor. Elbette, vintage giysiler salaş olabilir ancak, tüm eski püskü ya da salaş giysileri vintage olarak nitelendirmek doğru olmayabilir. Her ne kadar salaş giyim yerine zaman zaman bohem giyim, vintage giyim gibi farklı tabirler kullanılsa da aslında tam olarak birbirini karşılaması beklenmemelidir.

Salaş Giyim Tarzı Nasıl Oluşturulur?

Salaş giyim içerisinde kullanılan parçaların genellikle eskitilmiş ve yıpranmış bir görüntüye sahip olması tercih edilir. Genellikle salaş giyim parçaları dökümlü ve rahat kesimlere sahip olmakla birlikte dar parçalar da kullanılabilir. Salaş giyim tarzında tek kat yerine farklı kumaşların kullanıldığı birkaç katmanlı giyim tercih edilir. Örneğin dantellin bir atlet, dökümlü bir gömlek ve üzerinde eski görünümlü kot bir ceket ile bir arada kullanılarak salaş bir şıklık oluşturulabilir. Kullanılan her katmanda farklı renk ve dokular olabilir. Hatta bu tarz farklılıklar salaş giyim modasının beslendiği anahtar noktalardan biridir.

Dantel süslemeli dökümlü beyaz bir elbise, kenarları yıpranmış bir kot salaş ceket, kolları kıvrık ekose gömlek, bir çift yırtık kot pantolon ya da çiçek desenli dökümlü bir etek, salaş giyim içerisinde kullanabileceğiniz parçalardandır. Renk uyumuna takılmadan, rahat parçalarla salaş giyim tarzında kendi stilinizi kolaylıkla oluşturabilirsiniz.